Téma postní doby 2011

Každodenní zamyšlení provází i Svatý týden

17. 4. 2011 0:00
Rubrika: četba | Štítky: Bible , postní doba , Velikonoce , Křest

Prožívám Svatý týden a pokud se chceš ještě hlouběji ponořit do tajemství Kristovy smrti a Vzkříšení, můžeš se každý den zamýšelt na texty z Písma.


Svatý týden: Mt 26, 14-27,66

Neděle: Mt 26, 14-25 Některé nepravosti známe pouze my sami nebo pouze uzavřený okruh lidí – to ale neznamená, že je vše v pořádku. „Jsem to snad já, Pane?“ Zřekněme se zrad, které jsou třeba jen v našem srdci. Je pro tebe Ježíš opravdový Mistr a Pán?

Pondělí: Mt 26, 30-35 Silácké řeči v oblasti víry může poznamenat lidská nedokonalost a křehkost. Pokud jsi někdy takové řeči vedl(a), zřekni se jich i do budoucnosti. Ježíš zná naše omezení.

Úterý: Mt 26, 47-68 „Buď zdráv, Mistře,“ zvolá Jidáš. Zdánlivé uznání mimořádného Ježíšova postavení je zradou. Zřekni se všech lživých vyjadřování na adresu kohokoli. Situace je vážná, učedníci nemají řešení, a tak utíkají. Zřekni se i myšlenkových útěků, když je Ježíš napadán v médiích či jinde ve společnosti. Ježíš nezapírá svou identitu ani před veleradou. Obstojí jeho výroky o sobě před tvým srdcem – které?

Středa: Mt 27, 11-27 Ježíš potvrzuje Pilátovo nepřímé vyznání toho, kým je. Kolik soudů jsme vynesli, kolikrát jsme někoho vydali pohaně… Zříkejme se toho.

Čtvrtek: Mt 26, 26-29 Ježíš se vydává v Eucharistii do krajnosti. Můžeš vyznat jeho přítomnost v této svátosti? K pomoci lze použít např. píseň 717 z Kancionálu.

Pátek: Mt 27, 32-56 Posměšky nad Kristovým křížem nás zabolí nejen z úst tehdejších kolemjdoucích, ale i od současníků. Kříži samotnému bychom se však v našem životě raději vyhnuli. Zřekni se popírání kříže v jakékoli podobě, zřekni se lživých názorů, že záchranu a živo získáme bez kříže v jakékoli podobě. Souzní tvé nitro s vyznáním setníkovým?

Sobota: Mt 27, 57-66 Mohou v našem životě být oblasti, do nichž jsme Kristu zařekli přístup; které si chceme spravovat sami, tj. dělat si co chceme – bez Boha. Zřekni se takových řešení, aby mohlo v celém tvém životě zazářit světlo a radost Kristova vzkříšení. Ježíše nemůže zastavit žádná lidská lest!

připravila Českobudějovická diecéze

Zobrazeno 1836×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio