Téma postní doby 2011

Každodenní zamyšlení pro třetí postní týden

27. 3. 2011 0:00
Rubrika: četba | Štítky: Písmo , Bible , postní doba , Velikonoce , Křest

Hledáš vhodný způsob, jak se připravit na Velikonoce? Podívej se na inspiraci, kterou připravili v Českobudějovické diecézi. Stačí Ti jen chvilka denně...


3. Postní týden: Jan 4, 5-42

Návrh práce s uvedeným biblickým textem v jednotlivých dnech (vyznání čemu věřím, např. vypisováním výroku o Otci, Synu a Duchu svatém):

Neděle: Jan 4, 5-9 Čerpání vody – každodenní úkol. Zde se žena setkává s Ježíšem. V tuto chvíli je však pro ni „pouze“ Židem, i když jiným, než ostatní. Zřekni se toho, že by s tebou Bůh nebyl ve všedních okamžicích a běžných činnostech – které to jsou? Vyznej, v čem je Ježíš pro tebe neobyčejný.

Pondělí: Jan 4, 10-15 Ježíš nabízí vodu (dar), která bude zdrojem věčného života – ale v tom případě je někým větším než Jákob! Žena by se spokojila s tím, kdyby nemusela denně ke studni. Snad i pro naše omezené poznání se připravujeme o veliké dary. Nezůstal pro tebe Ježíš pouze důležitou historickou postavou? Zřekni se takových postojů a zároveň toho, že sám nejlépe víš, co ti Bůh může dát. Jakými slovy vyznat, že Bůh je dárcem darů nad všechna pomyšlení?

Úterý: Jan 4, 16-19 Při setkání s Ježíšem – Pravdou – se nevyhneme konfrontace s našimi slabostmi. On nepřišel, aby svět soudil, ale zachránil. Zachránit může pouze to, co mu dovolíme. Zahleď se do svého života a zřekni se způsobů, kterými se snažil přikrýt svou nepravost. Vyznej, jaký je pro tebe Bůh, který hledí do srdce člověka.

Středa: Jan 4, 20-26 Na čem je postavena tvá úcta k Bohu? Projdi si své náboženské chování – přivádí tě opravdu ke Kristu? Zřekni se prázdného formalismu či lpění na nepodstatných věcech. Mesiáš – Kristus – znamená „pomazaný“, „ten, který má hojnost a dostatek moci“. Je Ježíš jediným, od koho očekáváš vše potřebné k životu?

Čtvrtek: Jan 4, 27-30 Podobně jako učedníci, ani my nerozumíme všemu, co Pán dělá či dopouští. Zřekni se postojů, při kterých se stavíš do pozice, kdy všemu rozumíš nebo něčemu nerozumíš a svaluješ vinu na Boha. Na druhou stranu i nedokonalé poznání může být motivací lidem kolem nás, aby se o Krista zajímali. Můžeš vyznat, že on je cílem, k němuž směřujeme svoje kroky i kroky druhých.

Pátek: Jan 4, 31-38 Zatímco učedníci jsou zaujati pokrmem tělesným, Pán je upozorňuje na to, že lidé jsou připraveni k tomu, aby jim bylo zvěstováno Boží království. „Zvedněte zraky“ – zřekni se toho, co ti brání vidět, že lidé kolem tebe také potřebují Kristovu spásu pro věčnost. Zřekni se strachu z odmítnutí, neochoty, bezmoci… Pohleď na Pána a vyznávej, jak on touží, aby každý člověk byl spasen!

Sobota: Jan 4, 39-42 Žena se stala prostřednicí spásy pro její spoluobčany. I s tebou Bůh počítá, přes tvé slabosti a nedostatky. Zřekni se postojů falešné pokory, snižování svých zásluh a své hodnoty. Naším cílem přesto není, abychom byli oslavováni my, ale aby každý sám poznal Boží moc. Vyznej Ježíše jako Spasitele různých okruhů lidí z tvého okolí (rodina, spolužáci, kolegové, přátelé, nemocní, zdravotníci, politici…).

Připravila Českobudějovická diecéze

Zobrazeno 2170×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio