Téma postní doby 2011

Duchovní příprava čtvrtého postního týdne

3. 4. 2011 0:00
Rubrika: četba | Štítky: Bible , postní doba , Velikonoce , Křest

Již čtvrtý týden se během postní doby můžeš každý den krátce připravit na Vzkříšení Ježíše Krista.


4. Postní týden: Jan 9, 1-41

Neděle: Jan 9, 1-7 Co všechno nás napadá, když vidíme lidi, kteří mají deformované tělo, mysl nebo duši… Zřekněme se těchto konkrétních dedukcí nebo dokonce odsudků! Vyznejme, že skrze každý lidský nedostatek se může oslavit Boží působení. Uznejme, že nerozumíme některým způsobům, kterými se to děje (sliny, bláto…). Uznejme, že i když pro nás je to nepochopitelné nebo třeba i budící úšklebek, Bůh není omezen v tom, jak zasahuje. Vyznej ty způsoby, kterými víš, že Bůh něco vykonal.

Pondělí: Jan 9, 8-12 Boží působení mění člověka a může vzbudit nejistotu v jeho okolí. Uzdravený nezapírá svou identitu ani si nevymýšlí lživá vysvětlení (i když jeho poznání Krista je zatím nedokonalé – je pro něj „člověkem jménem Ježíš). Zřekni se postojů, kdy si namlouváš, že na vše stačíš sám. Víš, kde hledat Krista? Vyznej to.

Úterý: Jan 9, 13-17 Nesmí nás překvapit, že ne všichni uvěří a přijmou znamení Božího působení. V srdci uzdraveného i přesto poznání Krista roste – už pro něj není pouhým člověkem, ale prorokem. Dáš více na osobní zkušenost s Bohem nebo na výroky lidí, často málo znalých a kompetentních? Zřekni se postojů, kdy více důvěřuješ lidem než Bohu. Bůh není závislý na lidských dohadech!

Středa: Jan 9, 18-23 Lidé hledají různé způsoby, jak se vyhnout pravdě, kterou nechtějí uznat. Dokázat, že slepý vlastně slepý nebyl – to by vyřešilo situaci farizeů. Zřekni se všech konstrukcí své mysli, v nichž „vymýšlíš Bohu co by, kdyby…“ Pros Pána, aby i blízcí těch, kdo budou o Velikonocích pokřtěni, poznávali Boží dobrotu a lásku.

Čtvrtek: Jan 9, 24-34 Pokusy odvrátit zachráněného člověka od Krista se zdají bez konce. Zatvrzelost farizeů je veliká. Zřekni se oblastí, v nichž býváš zatvrzelý. Chceš-li následovat Krista, staň se jeho učedníkem a vyznej, kým je pro tebe on.

Pátek: Jan 9, 35-39 Ježíšovi není lhostejný člověk, po němž druzí šlapou, když upřímně vyznává, že jej Bůh zachránil. Vyhledá jej. Zřekni se postojů, v nichž jsi lhostejný k tomu, že Bůh chce být s tebou v každý okamžik života. Věříš, že tě Ježíš uchránil a vyvedl z nějakých životních omylů a temnot? Vyznej to.

Sobota: Jan 9, 40-41 Někdy nás Boží slovo v něčem „popíchne“. „Týká se to snad mě!?“ Zřekni se odmítání toho, co ti Bůh říká skrze Písmo, církev, lidi, události. Zřekni se chvil, kdy máš dojem, že pouze tvůj pohled na věc je jediný správný. Vyznej, kdy se ti potvrdilo, že Bůh vidí v tvém životě lépe a dál.

připravila Českobudějovická diecéze

Zobrazeno 1701×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio