Téma postní doby 2011

Každodenní příprava

14. 3. 2011 12:20
Rubrika: četba | Štítky: Velikonoce , postní doba , Křest

Každý týden si můžeme připomínat některé urývky z Písma, které nám mohou nastavovat zrcadlo i v běžném životě. Najdi v uvedených textech každodenní inspiraci a přípravu na slavnost Kristova Vzkříšení.


1. Postní týden: Mt 4,1-11

Neděle: Soustřeďme se na text Mt 4,1-2. Ježíš, Boží Syn je veden na poušť, vyhladověl, je pokoušen – to však neznamená, že by jej Otec nemiloval. I pro nás zamýšlí Bůh velké věci, přestože prožíváme i období „pouště“, nedostatku či obav. Prožil jsi v životě taková období? Čeho se zříkáš, co vyznáváš?

Pondělí: Mt 4, 3 „Jsi-li Syn Boží…“ Rozvažujme o tom, kolikrát podobným způsobem přistupujeme k Bohu. „Kdyby byl Bůh, pak by se to či ono nemohlo stát…“ nebo „Jestli Bůh je, tak některé věci musí být právě tak, jak myslím já.“ Čeho se zříkáš, co vyznáváš?

Úterý: Mt 4, 3-4 Jistě je to Bůh, kdo nám dává vše k uspokojení základních lidských potřeb. Nespokojuji se však někdy s tím, že mám dost „chleba“? Nejsem neustále nespokojen s hmotným zabezpečením mého života? Je mi slovo Boží stejným zdrojem útěchy a radosti?

Středa: Mt 4, 6 „Jsi-li syn Boží…“ Kolikrát jsem se setkal s tím, jak někdo uštěpačně, posměšně či vulgárně mluvil na adresu samého Boha nebo křesťanů. Styděl jsem se za své křesťanství? Rozzlobilo mě to? Nebo mě to vedlo k vnitřnímu vyznání: „Ty jsi skutečně Bůh, Boží Syn!“

Čtvrtek: Mt 4, 5-7 Sám ďábel zneužívá Božího slova. Nepoužívám někdy výroky bible svévolným způsobem? Nepřitakávám, když to tak dělají jiní? Mohu vyznat, že se o mě Bůh v případě potřeby opravdu stará (možná najdeš i konkrétní příklad)?

Pátek: Mt 4, 8-10 Nejen království světa, ale věci všedního života se mohou stát něčím, čemu sloužíme a čemu se klaníme. Už ten, kdo chce přijmout křest, se ale rozhoduje klanět se jedině Hospodinu, svému Bohu! Čemu se již klanět nechceš?

Sobota: Mt 4, 11 Ani Kristus se nevyhnul tomu, aby ho ďábel pokoušel. Tento odvěký nepřítel se lákavým způsobem podbízí i nám. Jestliže Pán Ježíš volí k odvrácení útoku meč Božího slova, nebude lepší zbraně ani pro nás. Jedině ve světle Božího slova rozpoznáme úklady ďáblovy, najdeme sílu k odvrácení útoku a nalezneme pokoj a útěchu. Kterých postojů nedůvěry vůči Písmu se zříkáš? Pomohlo Ti již Boží slovo – uznej to ve svém srdci!

připravila Českobudějovická diecéze

Zobrazeno 1818×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio