Téma postní doby 2011

Četba z písma pro druhý postní týden

20. 3. 2011 0:00
Rubrika: četba | Štítky: postní doba , Velikonoce , Bible

Přichází další týden, kdy se můžeš díky četbě z písma zamýšlet nad svým životem - nad svými slabostmi, kterých se chceš zříct, i nad základy křesťanské víry, které vyznáváš.


2. Postní týden: Mt 17, 1-9

Neděle: Mt 17,1 Ježíš zve své učedníky na místo, kde jsou spolu sami. Kde si mohu takový prostor vytvořit já? A co všechno předřazuji před to, abych se ztišil a setrval s Bohem v modlitbě. Televizi, počítač, internet, práci, koníčky, zábavu, hry… Dokážeš se toho zříci alespoň pro chvíli s Pánem?

Pondělí: Mt 17,2 Ježíšova tvář září jako slunce, oděv je bílý jako světlo. Svatopisec se snaží vyjádřit něco těžko popsatelného. Světlo i slunce jsou fascinující a přesto jsou jen odleskem Boží slávy.  Jak si Boží slávu představuješ ty? Neuzavíráš se do přízemních představ? Nech se fascinovat Nejvyšším! Čeho se zříkáš, co vyznáváš?

Úterý: Mt 17, 3-4 Zákon i proroci (Mojžíš a Eliáš) jsou s Ježíšem zajedno. Petr úplně nerozumí tomu, co se děje, ale vyjadřuje, že i jemu je v této souhře dobře. Rozpomeň se a vyznej, kdy a kde ti Bůh dopřál, aby ti bylo v jeho blízkosti dobře (konkrétní modlitba, místo v Písmu, bohoslužba, pouť…) a zaznamenej to.

Středa: Mt 17, 5 Stane se, že právě když je nám dobře, jakoby se nám Bůh vzdálil, zahalil. Snad jsme příliš ulpěli na svém pohledu… I těm, kdo se připravují na křest, se podobná období nevyhýbají. Jsme připraveni pomoci jim trpělivě projít tento čas, tento oblak, z něhož se nakonec ozývá Otcův hlas? Co ti bere trpělivost, odvahu či naději? Zřekni se toho a vyznej ze srdce, co ti Otec svěřuje o Kristu!

Čtvrtek: Mt 17, 6 Setkání s Boží velikostí člověka naplňuje bázní (jeden z darů ducha svatého je bázeň Boží). Máme-li zalíbení v hříchu, může se objevit strach. Strach z Boha se do našeho srdce snaží zasít i ďábel – pokušitel. Zřekni se strachů, které tě od Boha oddělují, a vyznej velikost Boha, kterou lidskými schopnostmi naplno nepochopíme.

Pátek: Mt 17, 7-8 Ježíš ustrašené apoštoly povzbuzuje. Povzbuzovat druhé nemusíme prázdnými slovy, ale spolehnutím se na Ježíšovu moc. Co mi zabránilo povzbudit bratra či sestru ve víře? Jsem ochoten takto povzbudit toho, kdo dosud není pokřtěn nebo nevěří v Boha? Zřekni se těchto postojů a vyznej, jak a čím tebe Bůh povzbuzuje.

Sobota: Mt 17, 9 Ježíš už byl vzkříšen z mrtvých. Nemáme důvod nesdělit lidem kolem nás, jak on je mocný, slavný, zářivý jako slunce, neuchopitelný jako světlo. Je však též blízký a přináší pokoj do lidských srdcí. Když se setkávám s lidským utrpením, nezapomínám na radostnou zvěst evangelia? Zřekni se překážek, které ti brání mluvit o věcech víry, a vyznej Ježíšovo vítězství!

připravila Českobudějovická diecéze

Zobrazeno 1994×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio